So hari ini, saya nak memohon ampun kepada semua teman2 tak kira teman maya atau teman realiti, hakikatnya kita memang insan yang diamanahkan oleh-Nya untuk beribadat kepada Allah dan Rasul-Nya.
Dalam pada itu, saya ingin berkongsikan resepi TAPAI PULUT.. sebab ada antara teman2 nk sgt tau cara2 buat tapai pulut ni..
jeng jeng jeng..kalau salah step tu harap maaf, sebab dah menulis waktu memalam ni.. kul 1.40 pagi da kat cni..
Langkah 1 :
Ambil beras pulut.. tanaklah dalam periuk sehingga masak.. Macam tanak nasi jugak.. pastikan betul2 masak.. tak boleh kering atau basah sgt.. maknanya kasi dia masak yg boleh dimakan ..
Ini lah tanak beras pulut..ala takkan tak reti kan..mesti reti..dlm tu ada beras pulut dan air.. |
Bagi yg membuat cara tradisional (menggunakan daun pisang) boleh follow step ini.Kalau guna cara moden (Bekas plastik kecik tu, boleh skip lah).. Step yg dimaksudkan adalah memotong daun pisang mengikut ukuran yg sepatutnya.. Dan daun pisang itu juga perlu di layurkan supaya bila dibungkus daun tu nanti, tak koyak.. Ala senang citer tengok je gmbar bawah ni OK.. hikhikk
Ni daun yg perlu dipotong.. potong tu kasi bentuk dia cantik sikit.. |
Ni daun yg da dipotong cantik.. dilayurkan supaya bila bungkus nanti tak mudah koyak.. kira daun pisang lebih anjal lah.. leh bungkus dengan mudah. |
Langkah 3 :
Sejukkan la pulut yg da siap masak tadi... seratakan di atas dulang besar ni supaya cepat sejuk.. dah sejuk baru boleh bungkus tau..
Langkah 4 :
Langkah 6 :
Langkah 7 :
Ni masa sejukkan.. tengok betul2 tu..takde ape2 benda pelik atas pulut ni.. |
Hurmm masa ni, ragi akan ditaburkan sama rata di atas pulut yg disejukkan ini..
cuba perhatikan gmbar ni ngn gmbar atas, atas tu takde wane putih2 (ragi la tu)..pastu takde sudu..hehe standby sudu nk cedok jap agi |
Langkah 5 :
Mari lah kita membungkus pulut dalam daun pisang yg telah dilayurkan tadi (atau gunakan bekas plastik jika tak de daun pisang).. jeng jeng jeng...
Mak dengan berhati2 mencedok pulut ke atas daun pisang kemudian dibungkus cantik2 mcm bungkus nasi lemak. |
Ha... da siap pon... laju kan .. dengan pertolongan anak mak yg sorang ni, maka cepat la siap bungkusnya.. |
Last skali, untuk memeram tapai ini selama 2 hari 2 malam, bungkuskan besen yg mengandungi tapai ini dengan kain .. Tujuannya untuk memastikan proses penapaian berlaku dengan cepat. Tapi awas, jangan buka2 lagi kain tu sehingga cukup tempoh masaknya.. haa..ingat pesanan ini....Tauu...
Mak dah penat dah selepas bungkus tapai ini.. ready for penapaian..ala lupa bahasa inggerisnya.. |
Sekian itu sahaja..sampai langkah 6 aje le... mekasih kerana membaca sehingga langkah 7 ini.. sila ulang langkah 1 jika tidak faham lagik..
Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin....
No comments:
Post a Comment